Geri dön

Hukuki Sorumluluk ve Sigorta

Bir motorlu aracın işletmesinin bir kimsenin ölümü veya yararlanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına neden olması halinde motorlu aracı işletenin sorumluluğunu karşılamak üzere yapılması zorunlu sigortaya; mali sorumluluk sigortası denir. Zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan araçlar, trafikten men edilir.

Kazayı yapan aracın tespit edilmesi durumunda; mali sorumluluk sigortasını yaptırmamış olan araçların kazalarında; sigortacının iflası durumlarında ve çalınmış ve gasp edilmiş araçların meydana getirdikleri kazalardaki bedensel zararları karşılamak amacıyla Garanti Fonu oluşturulmuştur.

Uluslararası veya şehirler arası yolcu taşıyan otobüslerde yolcuları, sürücüleri ve yardımcılarını seyahat süresi için maruz kalacakları her türlü kazalara karşı korumak amacıyla otobüs zorunlu koltuk sigortası bulunmaktadır.

Trafik Kazaları

Trafik Kazalarına El Konulması: Kaza nedenlerini, iz ve delilerini belirleyecek Kaza Tespit Tutanağı düzenlemek üzere trafik zabıtasınca (polis ve jandarma) el konulur.

  1. Trafik kazalarında yolun trafiğe kapandığı hallerde, yolu trafiğe açmak,
  2. Kara yolunu kullananlar için ek bir tehlikenin oluşmasını önlemek için gerekli tedbirleri almak,
  3. Yaralılara ilk yardım yapılmasını veya en yakın sağlık kuruluşuna gönderilmesini sağlamak,
  4. Kaza yerindeki mal güvenliğini sağlamak,
  5. Trafik Kazası Tespit Tutanağı düzenlemek,

Kazaya Karışanların Sorumlulukları:

  1. Durmak ve trafik güvenliği için gerekli önlemleri almak,
  2. Kaza yerindeki durumu değiştirmemek,
  3. Olayı görevlilere bildirmek, kaza yerinden ayrılmamak,
  4. Olayda taraf olanlar, istendiğinde diğer tarafa kimlik ve adreslerini bildirmek, sürücü ve trafik belgeleri ile sigorta poliçelerini göstermek, bunlara ait gerekli bilgileri vermek,
  5. Başında sahibi ve sorumlusu bulunmayan araç veya mala zarar verilmesi halinde; aracın, malın ilgilisini bulmak. Bulunmadığı takdirde zarar verilen aracın veya malın görülebilen yerlerine not bırakmak.

Kaza sadece maddi hasarla sonuçlanmış ise, kazaya karışan bürün tarafların, aralarında yazılı olarak anlaşmaları halinde olay yerinden ayrılabilirler. Olay yerinden ayrıldıktan sonra, kaza tespit tutanağını düzenlemesini isteyemezler.

Kaza Yerinden Geçenlerin Sorumlulukları:

  1. Kaza yerinde usulüne uygun ilk yardım tedbirlerini almak,
  2. Olayı en yakın zabıtaya veya sağlık kuruluşuna bildirmek,
  3. Yetkililerin isteği halinde yararlı sağlık kuruluşuna götürmek.

Sürücülerin Asli Kusur Halleri:

  1. Kırmızı ışıkta veya görevlinin dur işaretinde geçmek,
  2. Taşıt giremez levhasının bulunduğu kara yoluna veya bölünmüş kara yolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya bağlantı yoluna girmek,
  3. İkiden fazla şeritli taşıt yollarında, karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmek,
  4. Arkadan çarpma,
  5. Geçme yasağı olan yerlerde önceki aracı geçmek,
  6. Dönüş manevralarını yanlış yapmak,
  7. Şeride tecavüz etmek,
  8. Kavşaklarda ilk geçiş hakkına uymamak,
  9. Daralan kaplamalarda geçiş kolaylığı sağlamamak,
  10. Manevraları düzenleyen kurallara uymamak,
  11. Yerleşim yerleri dışındaki karayolunda zorunlu haller dışında duraklamak veya park etmek,
  12. Kurallara uygun olarak park etmiş araca çarpmak.

TRAFİK SUÇLARI ve KARŞILIĞI CEZALAR

Trafik suçlarına ilişkin davalara trafik mahkemeleri, bunların bulunmadığı yerlerde sulh ceza mahkemelerinde bakılır.

Adli Cezalar:

  1. Hafif para cezası
  2. Hafif hapis (Hafif para cezası ile birlikte)
  3. Belgelerin geri alınması (Hafif para cezası ile birlikte)
  4. İşyeri kapatma (Hafif para cezası ile birlikte)

İdari Cezalar:

  1. Para cezası
  2. Belgelerin geri alınması
  3. Puan cezası (Suçun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geriye alınır ve eğitime tabi tutulur. Aynı yıl içinde ikinci defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirilmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.

Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir. Bir yıl içinde üç defa ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir.) Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise 1 yıl süre ile geri alınır.

İdari bir trafik suçu işlenenler hakkında Ceza Tutanağı düzenlenir. Ödeme peşin veya tutanağın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılırsa cezada 1/4 peşin ödeme indirimi yapılır. Para cezalarının tutanağın tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekir 1 ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay % 5 faiz uygulanır. Ancak toplam tutar cezanın 2 katını geçemez. Trafik para cezası tutanakları, takip ve tahsil için bu tutanakları düzenleyenler tarafından 7 iş günü içinde ilgili mal müdürlüğü saymanlığına gönderilir.

Araçlarda Bulundurulması Zorunlu Araç Ve Gereçleri

  1. Takograf: Otobüs kamyon ve çekicilerde.
  2. Taksimetre: Taksi otomobillerinde
  3. Yangın söndürme cihazı: Cihaz sürücünün hemen yanında bulunmalıdır. Otomobil, minibüs ve kamyonetlerde 1 kg. kapasiteli bir adet, Otobüs, kamyon ve çekicilerde 6 kg. kapasiteli bir adet, Tehlikeli madde taşıyan araçlarda 6 kg. kapasiteli iki adet,
  4. Reflektör: Motosiklet ve motorlu bisiklet hariç, bütün motorlu araçlarda iki adet,
  5. Stepne: Şehirler arası yolcu taşıyan bütün araçlarda,
  6. Tekerlek takozu: Otobüs, azami ağırlığı 3,5 tondan fazla olan araçlar ve iki dingilli römorklarda bir adet. Üç veya daha çok dingilli taşıtlarda ve tek dingilli römorklarda iki adet.
  7. Yedek malzeme ve takımlar: Otomobil, minibüs, Otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve lastik tekerlekli traktörlerde.
  8. İlk yardım çantası: Otomobil, minibüs, Otobüs, kamyon, çekici ve lastik tekerlekli traktörlerde,
  9. Engel işareti: Otobüs, kamyon, çekicilerde 150 x 25 cm. ebadında bir adet.

Çevre

Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.

Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.

Atık: Çevrede bozulma meydana getirecek miktarda çevreye boşaltılan maddelere denir.Atıklar çirkin görünüm arz etmesinin yanı sıra pis koku yayar ve hastalık bulaştıran zararlıların üremesine sebep olur.

Çevre Kirliliği: İnsanların faaliyetleri sonucu havada, suda, toprakta meydana gelen olumsuz gelişmeler, ekolojik değerin bozulması, gürültü koku, ve atıkların meydana getirdiği zararlı sonuçlardır.

Çevre Hakkı: Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını ihlal edenlere karşı yargı mercileri önünde savunma hakkıdır.

dBA: Ses değerlendirme birimi

Gürültü: Kişilerin huzurunu, ruh ve beden sağlığını bozacak seviyede çıkartılan, istenmeyen seslerdir.

Çevre Kirlilikleri: 1- Hava kalitesini bozan kirlilik sebepleri:

  • a) Bakım yapılmamış araçların fazla yakıt yakması,
  • b) Temiz olmayan yakıt kullanılması,
  • c) Trafik yoğunluğunu,
  • d) Zorunlu haller dışında araç kullanma,
  • e) Trafik yoğunluğu nedeniyle aracın uzun süre trafikte seyretmesi,
  • f) Duraklama ve park etme sırasında motorun gereksiz yere çalıştırılması,
  • g) Araç motoru rölantide çalışırken egzozdan çıkan karbon monoksit gazı % 3,5'den, araç hareket halindeyken % 4,5'den fazla olmamalıdır.
  • h) Araçların egzoz gazları, yağ ve yakıt sızıntıları, akıntıları ve buharları, lastik tozları ve parçaları, araçların taşıdıkları yüklerin tozuma sı, buharlaşması v.b.
  • ı) Taşıtlara taşıma sınırı üzerinde yük yüklemek, aşırı hızlı gitmek, araç dışına gereksiz aksesuarlar takmak, seyir halinde camları açmak, lastik havalarının uygun seviyede olmaması, gereksiz yere taşıt kullanmak havayı kirletir.

Küçük silindir hacimli taşıtların kullanılması, aynı güçte olan taşıtlardan hafif olanının tercih edilmesi, yürüyerek gidilebilecek yere her hangi bir araçla gidilmemesi çevrenin korunması için alınacak tedbirlerdendir. Kurşunsuz yakıt kullanılmalı, çünkü havadaki kurşun kirliliğinin en önemli kaynağı taşıtlardır. Üstelik kurşunsuz yakıt kullanan araçların egzoz sistemlerindeki katalitik konvektör, egzozdan çıkan zehirli gazların zehirleyici etkilerini azaltmaktadır. Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarından yararlanmalıdır.

Araç kullanırken trafiğin yoğun olmadığı saatleri, trafiğin yoğun olmadığı yolları tercih etmek gerekir. Gidilecek yere en kısa mesafeden gidilmelidir. Kısa mesafenin seçilmesi, enerji ve yakıt tasarrufu sağlamanın yanı sıra çevrenin kirletilmemesi bakımından da yarar sağlar. Üstelik turistlerde temiz bir ülkeyi tercih ederler. Hava kirliliği, insanlarda nefes darlığı, kanser ve toplu ölümler gibi zararlara yol açmaktadır.

2- Toprak Kirliliği

  • Otomobil, Minibüs, Otobüs, Kamyonet, Kamyon, Çekici ve Lastik Tekerlekli Traktörlerde,
  • a) Araç bakımlarının uygun ortamlarda yapılması, motor yağı, yakıt, asit vs. atıkların toprağa dökülmesi,
  • b) Araçlarda kullanılan, yenilen ve içilen maddelerin artıklarının çevreye atılması,
  • c) Kimyasal ve radyoaktif maddelerin emniyet tedbirleri alınmadan taşınması, (Radyoaktif maddelerin yüklenmesi, taşınması ve boşaltılması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan izin alınması zorunludur.)
  • d) Sürücülerin orman ve tarım arazisi yangınlarına sebep olmaları,
  • e) Dökülecek, taşacak tozacak vb. şekillerde yük taşımak. Bunlar toprak kirliliğine neden olur.