Geri dön

Güvenli Sürücülük Sürüş Teknikleri

ehliyet kursu

Sürücü eğitimi yalnızca sürücü belgesinin verilmesinden önceki süreçte uygulanan direksiyon ve diğer eğitimlerden ibaret değildir. Trafik güvenliği konusunda, gerek sürücü gerekse yaya olarak her yaştaki bütün yol kullanıcılarının her zaman bilinçli ve duyarlı olmaları için gerekli eğitimlerin verilmesi kaçınılmazdır.

Sürücünün performansını etkileyen faktörler o an bulunduğu ruh hali, fiziksel durumu, ilaç, alkol durumu, hava ve yol koşullarıyla aracın durumudur. Bu faktörler olumlu durumda iken aşağıdaki kişiliğe ve bilgilere sahip olmalıdır.

Sürücü : Doğru bilgiye sahip saygı, hoşgörü ve gerektiğinde yüksek becerisi ile araç kullanma tekniklerini uygulayabilen ve kullandığı motorlu araçla bütünleşebilen kişi olmalıdır.

Genel trafik ortamında olabilecek tehlikeleri önceden tahmin ederek bilmeli ve sezmeli, onu tehlikelerden koruyacak trafik kurallarını ve yasal düzenlemeleri eğitim veren kurumlardan öğrenmelidir. Yol ve yolcu güvenliğinin tam olarak sağlanabilmesi için kullandığı aracın yapısını, işlevini ve yol güvenliği açısından karşılaşılan her durumda uygun hareket edebilmek için önem arz eden teknik konuları bilmeli ve uygulamalıdır. Tehlike anlarını ve risk durumlarını zamanında fark edebilmeli ve başvuracağı önlemleri almalıdır. Genel anlamda trafik güvenliğiyle ilgili pozitif tavırlar geliştirme ve zayıf, korumasız diğer yol kullanıcılarının güvenliğini düşünme eğiliminde olmalıdır. Kontrol panelinde bulunan gösterge ve düğmelerin isimlerini, yerlerini, fonksiyonlarını bilmek ve değerlendirmek durumundadır. Bunun için sürücü adayına kontrol panelindeki göstergeler anlatılmalı ve öğretilmelidir. Motorun fonksiyonlarını, aracın kontak, gaz, debriyaj, vites özelliklerini, fren sistemlerini öğrenmeli ve aracı sağlıklı ve doğru biçimde kullanabilmelidir. Araçta yasal olarak bulunması gerekli olan donanım ve bazı temel sorunların neden kaynaklanabileceği hakkında bilgili olmalıdır. Araç kullanımından önce kontrol edilmesi gerekli olan parçaları bilmeli ve azami güvenlik sağlanması ile ilgili temel bilgileri öğrenmelidir.

Ayakkabılar

Aracınızı Kullanacağınız Ayakkabılar: Ne aynı anda iki pedala birden basacak kadar aşırı geniş, ne hissi azaltacak kadar aşırı kalın tabanlı, ne de ayakların hareketini engelleyecek kadar uzun topuklu olmamalıdır. Eğer bu durumlardan bir veya birkaçı mevcut ve sürüş esnasında değiştirme imkanı yok ise daha sakin ve tehlike arz etmeyecek bir sürüşle yolculuk tamamlanmalıdır.

Aracınızın Motoru

Motorunuzun Hızlanmasını Etkileyen Faktörleri İyi Tanıyınız.

Yüklü, yüksüz
Yokuş İnerken, yokuş çıkarken
Klimanız açık, klimanız kapalı

Farlar, Işıklar, Camlar ve Silecekler

Daha önceden fark etmek ve etkili görebilmek için gündüz de kısa farlarınızı yakınız. Bu Gör Görül Hayatta Kal Metodudur. Far aydınlatma sisteminizin her zaman temiz ve çalışır durumda olmasını sağlayınız. Karşıdan gelenin farları gözünüzü kamaş tırdığında sinirlenmeyin ve onunla uğraşmayın. Aracınızın camları da temiz olmalı, görüşünüzü engelleyecek hiçbir cisim cama yapıştırılmamalı ve asılmamalıdır. Silecekler görüşün kapanması beklenmeden çalıştırılmalıdır ve silecek suyunuzu günlük kontrol edin.

Kalorifer, Rezistans

İhtiyacınız olduğunda çalışır durumda olmaları gerekir. Rezistans arka camların buğusunu çözen önemli cam ısıtma sistemidir.

İlk Yardım Çantası, Yangın Söndürücü

İlk yardım çantası göstermelik değil, gerçek bir ilk yardım çantası bulundurunuz. Bir kaza durumunda İçindeki malzemenin size yetecek durumda olup olmadığına dikkat ediniz. Aracınızda çalışır ve kolay erişilebilir durumda yangın söndürme tüpü bulundurunuz.

Sürücü Koltuğunun Ayarlanması ve Koltuk Başlıkları

Araca sol taraftan binip sürücü koltuğuna oturunuz. Koltuğu ayarlamak için koltuğun altındaki mandalı yukarı çekerek koltuğu ileri geri hareket ettirerek ayarlayınız. Koltuk başlığı arkadan çarpmalarda hayat kurtarır. Her araca iniş binişte koltuk başlığının ayarını kontrol ediniz. Koltuk ayarında ise Direksiyona olan mesafenizi omzunuzu koltuk sırtından kaldırmadan bileğinizi direksiyonun 12 (üst) noktasına değecek şekilde ya da vücudunuz ile direksiyon simidi alt kısmı arasında 20-25 cm lik mesafe bırakarak ayarlayınız.

Ayağınız debriyaj pedalına basılı iken gergin olmamalı, diziniz deki açı direksiyonu tutan kollarınızdaki açıya benzer bir açı oluşturmalıdır. Kol ve bacaklardaki açı birbirine yakın olmalı ve bacaklarınız direksiyona değmemelidir.

Aynaların Ayarlanması

Sürücü koltuğunda yan sol ve sağ aynaların ve iç aynaların geriyi doğru gösterip göstermediğini kontrol ediniz. İç geriyi görme aynası elle arka camı olduğu gibi göstermelidir. Dış sol geriyi ve sağ geriyi görme aynaları mekanik veya elektrik kontrollü olabilir. Ayarlamayı unutmayınız.

Sürücü koltuğuna oturduğunuz an ayarladığınız gözlem aynası, yani iç geriyi görme aynası ile arka camı tamamen görebileceğiniz alan iç ayna görüş sahasıdır. Dış aynalar ile görüş sahası, aracın sağ ön ve sol ön kapı kolları dışına takılı olan aynalarda görüş alanı, sağ dış geriyi görme aynasının sağ ön kapı kolu, sağ arka kapı kolunu yüzde 5 kadar görecek şekilde, sol dış geriyi görme aynasının da sol ön kapı kolunu ve sol arka kapı kolunu yüzde 5 oranında görebilecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. Sol omuz üzerinden görüş sahası sürücünün sol omuzu üzerinden baktığı zaman kendisini geçmekte olan araç veya herhangi bir şeyin emniyette olduğunu görebileceği mesafedir. Sağ omuz üzerinden görüş sahası ise sürücünün kendisini yetiştirmesinde oldukça özen göstermesi gereken tahmin mesafesidir. Çünkü, sürücü bulunduğu yer itibarıyla sağ tarafta geçeceği araca, park ederken yanaşacağı platform veya bankete oldukça uzaktır.

Trafik 360 derecedir.
Her 10 saniyede bir aynalarınızı kontrol ediniz.
Şerit değiştirirken kör noktalara mutlaka başınızı çevirip bakınız.

Emniyet Kemeri

Emniyet kemeri sürücü koltuğunun solunda takılı rulo halindedir. Maşalı veya spiral li olan kemeri sol omzunuzdan sağ koltuk altınıza doğru çekerek mandallı kısmı el freni boşluğunda bulunan yuvasına takınız. El ile çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Otomobilin içerisinde bulunan herkesin emniyet kemerini takmasını sağlayınız. 50 km hızla meydana gelen çarpışmada, araç içinde bulunan herhangi bir kişinin veya cismin ağırlığının 50 katına ulaşacağını unutmayınız.

Direksiyon Simidi

Araca yön vermeye yarayan direksiyonu iki elle ve 9 15 pozisyonunda tutunuz. Sağa veya sola manevra yaparken avuç içi yöntemini kullanabilirsiniz. Direksiyonu çevirirken kesik kesik çevirmeyiniz. Dönüş tamamlandıktan sonra kontrollü bir şekilde elinizin arasından yavaş kayacak şekilde direksiyonu serbest bırakınız. Direksiyon sistemi mekanik, havalı ve hidrolik olabilir. Hidrolik olması tavsiyemizdir.

Fren Pedalı ve Fren Yapma

Fren pedalı aracın hızını azaltmaya ve durdurmaya yarayan sistemin ayakla kumanda aygıtıdır. Direksiyon çubuğunun hemen sağında döşeme üzerinde bulunur.

Acil durum freni ile kompresyon frenini birbirine karıştırmayınız.
Acil durumda daha kısa mesafede durmak için debriyaj ve frene aynı anda basınız.
İdeal frenaj için en önemli unsurlardan biri algılama süresidir. Bu süre ne kadar kısa olursa, fren mesafesi için daha uzun süre kalacağından daha etkin fren yapılır. Algılama süresini minimuma indirmek için;yola ve araca maksimum konsantrasyon gerekir.

El Freni

Duran aracı tespit etmeye yarayan fren sistemini elle kumanda edilen bir aygıttır. Sürücü koltuğunun sağında, vites kutusunun arkasında bulunur.

Gaz Pedalı, Gaz Verme

Araca istenilen ve vites durumuna göre hız kazandırmaya yarayan, motor düzenine ayakla kumanda edilen pedal dır. Fren pedalının hemen sağında bulunur.

Debriyaj Pedalı, Kavrama Noktası

Debriyaj pedalı araca ilk hareketi verdirmek ve seyir halinde istenilen vites konumuna geçebilmek üzere vites kutusuna ayakla kumanda edilen bir pedal dır. Kavrama noktası aracı sarsıntısız ilk hareketi ve seyir halinde vites değiştirirken aynı sarsıntısız lığı kazandıran en alt ve en yüksek durum arasındaki mesafe boşluğudur.

Debriyaj pedalına toplamda beş görev yükleyebiliriz.

Araca ilk hareketi verdirmek,
Vites değiştirmek,
Durmak istediğimizde motorun stop etmesini önlemek,
Rampada kavrama noktasından yararlanıp aracın geri kaymasını önlemek,
İstersek debriyaj yardımıyla aracı milimetrik yürütmek.

Vites Kolu, Vitesler

Vites kolu vites kutusundaki dişlilere kumanda eden koldur. Sürücü koltuğunun sağında bulunur. Debriyaj yardımı ile kullanılır. Debriyaj pedalına basılmadan vites değiştirilmez.

Birinci vites: Her türlü yol koşulunda, kalkışta ve eğim derecesi yüksek çıkış eğimli bir yolda ve park halinde kullanılır.
İkinci vites: Kalkış sonrasında toparlanma ve hızlanmaya geçme konumudur.
Üçüncü ve sırasıyla daha büyük vitesler aracın ve yolun durumuna göre hız vitesleri dir.
Her vitesin alt ve üst hız limitleri vardır ve motor hp gücü ile orantılıdır. Alacağınız direksiyon eğitimi sırasında konular içinde sizlere anlatımı yapılacaktır.

Yol Kontrol Bakış Teknikleri (düz yol, viraj ve geriye):

Düz yolda seyir halinde iken bakışınız, soldaki sol geriyi görme aynasını, sağdaki sağ geriyi aynasını ve iç geriyi göre aynasını görebileceğiniz biçimde ve takip ettiğiniz araç ile karşınızdan gelen aracı iyi izleyebilecek durumda olmalıdır. Sağa virajlarda hafifçe sola, sol virajlarda ise hafifçe sağa doğru eğilerek, virajın durumunu ve viraja karşıdan gelen bir aracın olmadığına hakim olmaya çalışın. Geriye bakışta ise iki anlamda bakış yapılır. Birincisi arkadan gelen araç olup olmadığının iç aynadan bakışı, ikincisi ise geriye gidiş halinde bakıştır. Geriye gidişlerde, sağ kol sürücü koltuğunun üzerine basar, ayaklar kullanılacak pedalların üzerinde, sol el direksiyon simidin de durur. Beden yaklaşık 90 derecelik bir açıyla sağa döner, baş tamamen arka cama ve camın dışına bakar durumda olur, ve bu şekilde geri gidiş işlemi başlar.